Tarinoita taulujen äärellä -taideluento: Elga Sesemann

Elga Sesemann ja Ruovesi
Taitelijan syntymän satavuotisjuhlanäyttely Ruoveden Viljamakasiinissa 5.-17.7.

Avajaispäivänä kello 15 Ateneumin erikoistutkija Anu Utriainen pitää esitelmän Elga Sesemannista ja Viljamakasiinissa esillä olevista töistä.
Näyttelyyn ja luennolle vapaa pääsy.

Viljamakasiinin lisäksi Elga Sesemannin töitä on 3.–17.7. klo 12.00–18.00 esillä myös läheisessä Asunta-ateljeessa.

Elga Sesemann syntyi Viipurissa vuonna 1922. Ruovesi tuli rakkaaksi Elgalle ja hänen miehelleen Seppo Näätäselle, kun he yhdessä ostivat Ruovedeltä tontin, johon 1940-luvun lopulla rakennettiin taiteiljapariskunnan vakituinen asunto Elkala. Rakennukseen tuli myös iso ateljee. 

Pariskunta innoitti ja kannusti toisiaan erilaisten tekniikoiden käyttöön. Taiteilijapariskunnan luova yhteistyö katkesi vuonna 1964 Seppo Näätäsen kuolemaan. Sepon poismenon jälkeen Elga vietti suurimman osan vuotta Ruovedellä rakkaassa Elkalassaan.

Viime vuosina Elgan töiden arvostus on kasvanut ja varsinkin hänen ekspressionistiset työnsä ovat olleet ihailun kohteena. Töissä ovat hallitsevina vahvat värit ja palettiveitsen vedot. 

Elgan töitä on ollut paljon esillä viime vuosien näyttelyissä: Tampereen taidemuseon näyttelyssä ”Täältä tullaan!” naistaiteilijat modernin murroksessa vuonna 2017 ja alkuvuodesta 2021 Ateneumin näyttelyssä ”Moderni nainen” oli esillä vaikuttava määrä Elgan maalauksia.

Ruoveden taideyhdistys piti vuonna 2001 Viljamakasiinissa retrospektiivisen näyttelyn Elgan maalauksista. Mukana oli myös puolison Seppo Näätäsen töitä. 

Kesän 2022 Viljamakasiinin näyttely on paitsi kunnianosoitus Elgan taiteelle myös taiteilijan syntymän satavuotisjuhlanäyttely.